Lasersko uklanjanje akni

Šta su akne(aknozna koža)?

Akne su hronična upalna bolest koja zavisi od genetike, ishrane, stresa i hormonalnog poremećaja i započinje u ranom pubertetu, a kod žena može trajati i do 40te godine.

Prvi korak u razvoju akni je začepljenje otvora kanala lojnih žlezda na površini kože, gde se loj izbacuje kako koža ne bi bila suva. Smatra se kako je upala jedan od uzroka začepljenja otvora kanala lojnih žlijezda, što je prvi korak u razvoju akni.

Genetski faktori uz upalu potiču spajanjem stanica u otvoru kanala, što stvara čep umesto da stanice izbacuje napolje. Lojna žlezda dalje stvara loj koji nema gde da izađe, a zatim nakupljeni loj i čep stvaraju komedon ili miteser, što je osnova za dalji razvoj akni. Komedon pocrni ako je u direkntom kontaktu sa vazduhom i on se naziva otvoreni komedon, a ukoliko nije u u direkntom dodiru sa vazduhom radi se o zatvorenom komedonu. Većina akni nastaje iz zatvorenih komedona. Daljim nakupljanjem loja dolazi do pucanja kanala lojne žlezde i tada sadržaj dopire u kožu i stvara upalu, tj. akne.

Bakterije imaju sporednu ulogu u razvoju akni. One se hrane nakupljenim lojem i tada njihovi produkti doprinose upali i pucanju kanala lojne žlezde.
Muški hormoni, ishrana i stres pojačavaju rad lojnih žlezda i tako pogoršavaju akne.

Akne su nepredvidiva bolest sklona naglim pogoršanjima i poboljšanjima.

Lasersko uklanjanje akni

Laser koristi svetlosnu energiju (E-light) od 530nm kako bi prebacio potrebnu energiju u dublje slojeve kože dermis i subkutis i time podstakao određene procese. Lasersko uklanjanje akni deluje na kapilare i lojne žlezde smanjuje se lučenje sebuma i direktno potpuno uklanja bakterije, što kao rezulatat ima smanjenje i nestanak akni i komedona.

S obirom da laser primenjuje najnoviju tehnologiju baziranu na ksenonskom laserskom snopu, lasrsko uklanjanje akni omogućava bezbolno antiinflamatorno i regenerativno delovanje. Infekcija se smiruje i istovremeno se podstiče regeneracija strukture kože, tako da se osim smanjenja akni odstranjuju i mrlje od akni, dobija se bolji i lepši ten.

Lasrsko uklanjanje akni podstiče razvoj novog kolagena, pa samim tim nestaju ožiljci, a koža je nežnija i zategnutija. Stimuliše stvaranje novih elastičnih vlakana u koži i tako sprečava pojavu novih ožiljaka i uklanja već postojeće.

Koliko je tretmana potrebno uraditi?
Lasersko uklanjanje akni je potrebno ponoviti od 3-6 puta.
Tretman se radi jednom na svakih 21-28 dana.