Lasersko uklanjanje strija

Lasersko uklanjanje strija | Šta su strije?

Strije (striae distenae) su linearne atrofije kože koje nastaju kao posledica endogenog i mehaničkog stresa. Predstavljaju oštećenja vezivnog tkiva koja nastaju usled prebrzog rastezanja kože. Možemo reći da su strije neka vrsta ožiljka vezivnog tkiva. Pri naglom rastezanju kože vezivno tkivo se ne može tako brzo prilagoditi i dolazi do njegovog “pucanja”.

 

Lasersko uklanjanje strija | Kako strije nastaju?

Mogu se pojaviti u fiziološkim (pubertet i graviditet) i patološkim stanjima (Kušingova bolest, lokalna i sistemska primena kortikosteroida). Strije se mogu javiti u različitim životnim dobima. U pubertetu su češće kod devojčica u predelu butina, gluteusa i grudi, ali se javljaju i kod dečaka u lumbo-sakralnom delu. U trudnoći se javljaju u trećem trimestru, obično na stomaku, a ulogu u nastanku ima i progesteron, dok su kod dojilja česte strije na grudima. Usled prebrzog rasta mišića, problem strija nije stran ni bodibilderima. Kad su patološka stanja u pitanju, strije su česte kod pacijenata s povećanim lučenjem kortizola, a mogu nastati i usled primene tog hormona u terapijske svrhe.

Uzroci nastanka strija:

  • genetski faktori,
  • mehanički efekat,
  • hormonski efekat,
  • elastičnost kože.

Ovaj problem najčešće se javlja na mestima izloženim rastezanju i rastu kože: ramenima, nadlakticama, grudima, stomaku, bokovima, bedrima i gluteusu.

Da li je moguće sprečiti nastanak strija?
Odgovor je negativan. Tržište je preplavljeno proizvodima za uklanjanje i sprečavanje nastanka strija, ali oni nisu dokazani kao delotvorni.
Stije su trajni ožiljci i nemoguće ih je potpuno ukoniti.
Kreme sa kokosovim uljem su najprepisivaniji u svetu, možda vredi pokušati za prevenciju.

SAMO KOD NAS: 3 METODE UKLANJANJA STRIJA!

 

Lasersko uklanjanje strija |  ND Yag Q-switch laser:

ND yag Q-switch laser je laser čiji sistem emituje snažnu moć penetracije u dublje slojeve dermisa. Čestice pigmenta strija upijaju energiju svetla i razbijaju se na sitne delove, čime se uništava intenzitet boje strija. Uređaj se uspešno primenjuje na oštećene delove vezivnog tkiva, gde se tkivo regeneriše pobudjivanjem kolagena i elastina. Ova metoda se u polju medicine naziva selektivna absorpcija toplote. Koristi se zasrednje i jako izražene strije. Može se primenjivati na svim regijama. Posle tretmana potrebno je izbegavati sunčanje tretiranje regije.

Lasersko uklanjanje strija | Elight laser:

E-Light laser objedinjuje više do sada poznatih metoda (IPL tehnologiju + RF tehnologiju + bipolarni vodeni ciklus hladjenja). Uklanjanje strija laserom radi na principu eksploatacije visoke energije lasera, koji je usmeren ka ciljanom tkivu. Duboko prodire u epiderm kože i pobudjuje prirodni kolagen i elastin, pritom ne oštećujući okolno tkivo.  Koristi se za blage do srednje izraženih strija. Tretman je apsolutno prijatan i bezbolan. Tokom tretmana oseća se blaga toplota. Tretman je namenjem za oba pola, bez obzira na životnu dob. Ovim laserom se može raditi svih 12 meseci u godini.

Lasersko uklanjanje strija | Uklanjanje strija Fraxel laserom:

Metoda se preporučuje kod osoba koje imaju veću površinu zahvaćenu strijama jer se odjednom može tretirati veća površina nego drugim aparatim. Koristi se za blaže do srednje teške strije. Pogodna je naručito kod osoba koje imaju strije na stomaku uz opuštenu kožu, koja je nastala usled porodjaja ili mršavljenja. Zbog peeling efekta strije se smanjuju, a zbog toplotnog efekta nastaje dodatno zatezanje kože uz razvoj novog vezivnog tkiva. Kod osoba sa strijama na zadnjici, ova metoda još dodatno učvršćuje i zadnjicu. Sam tretman je jako brz i vrlo prijatan.

Na koliko se rade tretmani:

– 5 tretmana na po 10 dana
– 1 tretmana na 15 dana
– 2 do 3 tretmana na 30 dana