Lasersko uklanjanje tetovaže

Od ukupnog procenta ljudi koji imaju tetovažu, čak pola njih poželi da je ukloni u nekom momentu. Dobra vest ako spadate u ovu grupu je da to sada možete uraditi.

Ukoliko imate neželjeni ”ukras tela” za Vas imamo rešenje – najnoviji Q-Switch laser!

Kako radi ND Yag Q-Switch laser?

Princip rada Q-Switch lasera isti je kao i kod drugih lasera. Obojene stvari, u ovom slučaju pigment tetovaže, upija laserski zrak određene talasne dužine. Laseri deluju specifično jer uništavaju samo pigment. Upijanjem laserskih zraka oslobadja se energija koja uništava pigment pri čemu okolno tkivo bude pošteđeno. Ono po čemu se Q-Switch laseri razlikuju od ostalih lasera je što imaju izrazito kratko vreme trajanja laserskog impulsa. Kod ovog lasera se vreme trajanja laserskog impulsa meri u nanosekundama, a kod ostalih lasera u milisekundama. Kako bi se pigment uništio, osnovni je preduvslov je ekstremno kratko trajanje laserskog impulsa! Za to se vreme razvije temperatura veća od par stotina stepeni Celzijusa koji doslovce topi pigment i pretvaraju ga u paru, a okolno tkivo bude pošteđeno. Svaki pigment ima određeni raspon talasnih dužina koje upija.

Proces uklanjananja:

Laserski zrak raščlanjava pigment tetovaže na sitne čestice koje tom prilikom jednim delom ulaze u linfni sistem i preko njega se izlučuju van organizma, a drugim delom ‘izbijaju’ na površinu u vidu površinskih ‘krastica’ koje se javljaju u određenom vremenskom periodu nakon odrađenog laserskog tretmana i tretiraju se lokalnim antisepticima/mastima. U zavisnosti od Vaše kože, njima je potrebno određeno vreme da se uklone, nakon čega dolazimo do nove, revitalizovane kože. Krastice prestaju da se pojavljuju kada se najintenzivniji i najtvrdokorniji pigment izvuče iz Vaše kože.

Da li je tretman neprijatan i bolan?

U većini slučajeva nije potrebna anestezija, jer se koristi hlađenje kože i tretman nije bolan niti neugodan. Osećate manje peckanje i slabije žarenje, ali u svakom slučaju je mnogo prijatniji od samog tetoviranja. Ukoliko je tretman za Vas neugodan, u Laser Centru RB ćemo Vam dati lokalnu anesteziju koja se aplicira direktno na područje tetovaže.

Koliko je potrebno uraditi tretmana?

Na ovo pitanje se ne može odgovoriti skroz precizno, jer ima mnogo faktora koji utiču na to.
Neki od faktora su veličina tetovaže, boja, starost, kvalitet pigmenta same tetovaže i Vaše kože…
Potrebno je odraditi od 3 do 10 tretmana.

Uklanjanje tetovaze laserom | Kako se ponašati posle tretmana?

– Posle tretmana je potrebno izbegavati sunce tj. bilo koj vid UV zračenja
– Na tretirano mesto je poželjno mazati antibiotsku mast ili kremu.