Uklanjanje kapilara laserom

Pojava proširenih kapilara

Kapilari predstavljaju vrlo čest i veliki estetski problem, naručito ženama. Razvoj kapilara podstiče genetika, estrogen, kontracepcija, trudnoća, dugotrajno stajanje, visoke potpetice, često izlaganju suncu i solarijumu.

Do pojave lasera postojale su razne metode za uklanjanje kapilara. Rezultati su bili loši, uz česte komplikacije poput ožiljaka i pigmentacije. Koristila se struja kojom su se kapilari spaljivale. Sklerozacija je vrlo stara metoda kojom se ubrizgava tečnost sa ciljem da zalepi kapilare i tako ih ukloni.
Metoda je nepraktična, jer je potreban veliki broj uboda, odjednom se može tretirati mala površina, potreban je jako veliki broj tretmana, rezulatati se dovode u pitanje, jer se ubrizgava hemikalija u telo koja povećava opasnost od nastanka alerige.

U poslednje vreme se koristi sklerozacija s penom, gdje se hemikalija promućka kako bismo dobili penu i time bolje rezultate. Metoda je bolja u odnosu na klasičnu sklerozaciju, ali je daleko od idealne.

Najveću su revoluciju za uklanjanje kapilara na nogama i licu su izazvali laseri. Oni optičkom energijom ciljano uništavaju samo kapilare, dok okolno tkivo čuvaju. Hemoglobin, belančevina u crvenim krvnim zrncima, upija optičku energiju i tako se oslobađa energija koja uništava kapilare.

Za sada je lasersko uklanjanje kapilara najbolja metoda. IPL tretmani koriste isti princip, ali uklanjaju samo male površne kapilara, jer ne prodiru dovoljno duboko gde se nalaze veći kapilari. U odnosu na lasersko uklanjanje kapilara, njihovi rezultati su slabiji.

Lasersko uklanjanje kapilara (E-light laserom)

E-light je prva i jedina tehnologija koja istovremeno koristi snagu bipolarne radio frekvencije i optičku energiju (laser i svetlost).Ima široku primenu u kozmetologiji, a veoma uspešno se pokazala u uklanjanju kapilara po telu i licu.

Tretman se radi aparatom koji emituje svetlost velike snage. Kombinacija lasera i IPL-a kod uklanjanja kapilara pokazala se veoma učinkovita. Laser bolje uništava dublje, plavkaste kapilare, a IPL je bolji kod uništavanja crvenih površinskih kapilara.

Da li je moguće u potpunosti ukloniti kapilare?
Nije moguće, niti je potrebno u potpunosti ukloniti sve kapilare, ali one se mogu gotovo skroz ukloniti. Kapilari imaju sklonost vraćanju, pogotovo ukoliko se i dalje nekontrolisano izlažete suncu, dugom stajanju i ostalim faktorima koji utiču na pojavu kapilara.

Da li se kapilari vraćaju nakon tretmana?
Uništeni kapilari se ne vraćaju, ali postoji mogućnost da nastanu novi. Zato je, ukoliko nastanu novi, ponekad potrebno uraditi jedan tretman održavanja, i to jedanput svakih nekoliko godina.
Nakon tretmana potrebno je čuvati se sunca uz korišćenje krema sa visokim faktorom zaštite od sunca.

Koliko je tretmana potrebno uraditi?
Potrebno je uraditi od 3-6 tretmana.
Tretman se radi jednom na svakih 21-28 dana.