Uklanjanje pega i fleka laserom

Šta je hiperpigmentacija i kako nastaje

Saveti koje smo dobijali još u detinjstvu da se na suncu mažemo kremama sa visokim zaštitnim faktorom i da se pazimo sigurno smo trebali da slušamo, jer kako kažu – koža pamti. Tako su danas smeđe fleke i pege postale sve učestalije pojave na licu kako kod mladih tako i kod starijih žena.

Smeđe mrlje, pege, fleke ili “hiperpigmentacija” su zapravo koncentracija melanina koja se na suncu tokom dugog vremenskog perioda iskazuje na taj način. Melanin je pigment koji daje boju kože i kose, i štiti kožu od štetnih sunčevih zraka, ali i povećana količina melanina često je rezultat smeđih mrlja, takozvanih sunčevih pega i fleka.

Hiperpigmentacija dolazi u mnogim oblicima:

  • pigmentacijske fleke
  • melasma
  • kloasma
  • tamne mrlje
  • tragovi od starenja
  • ožiljci od akni
  • pege
  • sunčeve pege
  • fleke od sunca

Hiperpigmentacija ne predstavlja zdravstveni problem, već estetski. Kako se javlja na izloženim delovima tela (lice, vrat, ruke), tako je znakove hiperpigmentacije teško sakriti.

Lasersko uklanjanje hiperpigmentacije

Neželjene pege, fleke,mrlje lako i bezbolno tretmanima E-light tehnologijom – svetlosna energija koja uz pomoć difuznog svetla prodire kroz kožu, prepoznaje problem i rešava ga vrlo brzo i efikasno.
Nakon tretmana, ako je sunčano vreme, preporučljivo je kožu ne izlagati suncu, a deo kože koji je izložen potrebno je zaštititi kremom savisokim zaštitnim faktorom.

Da li je moguće potpuno ukloniti neželjene promene (hiperpigmentacija)?
Promene se ne mogu skroz ukloniti, već skoro upotpunosti. Razlog tome je što se promene ponekad znaju vratiti, i to 5 do 10 godina nakon tretmana, pa ne treba insistirati na uklanjanju upotpunosti. Nastaju nove promene, dok se uništene ne vraćaju. Razlog tome je oštećenje kože, kada iz prividno zdrave kože nastaje pigmentacija. Zato se savetuje da se tretira, ne samo pigmentacija nego i okolna koža, jer tako smanjujemo i sprečavamo mogućnost razvoja novih promena. Ponekad je, zavisno od vrste promena, potreban jedan tretman održavanja svakih 3 do 10 godina.

Koliko je tretmana potrebno uraditi?
Potrebno je uraditi od 3-6 tretmana.
Tretman se radi jednom na svakih 21-28 dana.

Da li su moguće kontraindikacije?
Skoro nema kontraindikacija. Kod tretiranja kože E-light (IPL+Rf) laserom moguća je pojava blagog crvenila kože. Kod tamnoputih ljudi RETKO može nastati prolazni gubitak pigmenta ili se pigmentacija jače vidi, što brzo prođe.